Måleri
En palett med den blå färgen lapis lazuli, den röda färgen cinnober samt vitt och svart som ljus och mörker är magiskt för mig. Måleriet är oändligt.
Materialen och teknikerna är många inom måleriet. Det finns otaliga vägar att gå för att nå ett uttryck i färg och form. De hittills äldsta funna målningarna föreställande framför allt djur är de så kallade grottmålningarna i Frankrike och Spanien. De gjordes för tiotusentals år sedan. Människorna använde sot för att göra de svarta konturerna och fyllde formerna med färg bestående av olika jordröror. En del jord innehåller naturliga färgämnen som kallas ockra, bland annat gulockra och rödockra. Dessa används än idag.
Grottmålningar förekommer över hela världen och i vårt land ser vi hällristningar som den äldsta bildkonsten. Målarkonsten är långt mycket äldre än skrivkonsten. Det är onekligen en lång tradition som intresserade, såväl utövare som betraktare ska värna om men också utveckla. Genom utbildning och eget exprimenterande har jag använt de flesta tekniker och materiel inom måleriet. Genom åren har det skiftat lite med vad jag använt mest regelbundet. Allt har sin tjusning. Allt har sin tid och ingen är någonsin fullärd. Även om olje-, akryl-, akvarell- och temperafärg kommer från samma färgpigment så skiljer de sig från varandra när det gäller bindemedlets sammansättning. Pigmenten utvinns än idag från mineral-, växt- och djurriket och är så kallade naturfärger. Sedan ungefär 300 år tillbaka det också syntetiska färger, det vill säga konstgjorda färger. Genom färg visar vi hur något ser ut men också dess innebörd. Färg och form kopplas till våra känslor medvetet likväl som omedvetet.
Idag använder jag mest akryl när jag målar. Akryl ger en fin lyster och är behaglig att arbeta med. Den är relativt snabbtorkande och en mycket användbar färg som även fungerar bra till olika former av tryck. Den är också tilltalande då jag ofta arbetar med lager på lager. Akrylfärgen är vattenlöslig tills den torkar, är ljusbeständig och dessutom spricker den sällan. Jag använder oftast penslar men ibland också en roller eller en rakel för att dra ut färgen.